Szeretünk hegeszteni!

Cégünk egyik fő profilja a hegesztett és acélszerkezetek gyártása.

Hegesztés kivitelezést illetően az alábbi hegesztési eljárásokra rendelkezünk vizsgálati tanúsítványokkal (WPQR):

121

Fedett ívű hegesztés

1000 Amperes áramerősségig. Hétköznapi nyelven UP vagy „fedőporos”-hegesztés.

135

Fogyóelektródás aktív védőgázos tömör huzalos ívhegesztés

hétköznapi nyelven MIG/MAG vagy „CO”-hegesztés

136

Fogyóelektródás aktív védőgázos ívhegesztés

Porbeles huzallal

138

Fogyóelektródás aktív védőgázos ívhegesztés

Fémportöltetű huzallal

141

volfrámelektródos semleges védőgázos ívhegesztés

Hétköznapi nyelven TIG vagy „AWI”-hegesztés.

A fentieken túlmenően képesek vagyunk csaphegesztésre 2 mm-es átmérőtől a 25 mm-es átmérőig, illetve speciális anyagok keményforrasztására.

Vizsgálati tanúsítványokra azért van szükség, hogy az ipar szereplői megrendelői oldalról megbizonyosodjanak arról egy külső független szakértő által, hogy cégünk a hegesztési folyamatok minden fázisában szabványos és törvényi előírásoknak megfelelően képes elkészíteni a hegesztett kötéseket, ugyanis egy hegesztett szerkezet hosszútávú megbízható működése - a tervezés szakszerű, átgondolt és jól méretezett elkészítése után - elsősorban a hegesztések precíz, hibamentes kivitelezésétől függ.

Felhasznált alapanyagaink a szerkezetgyártásban használt anyagok széles spektrumát fedik le. Mivel jellemzően egyedi acélszerkezeteket gyártunk világszerte, piaci megrendelőink magas követelményrendszerű igényeik kielégítésére, így ezen anyagminőségek felhasználását a vizsgált hegesztési technológiákkal tanúsítani kell független szakértők előtt.

A vizsgálati tanúsítványok alapján használt anyagminőségek:

Ötvözetlen acélok

360 N/mm2-es folyáshatárig és – 50 °C-os ütőmunka követelmény-határig.

Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk szibériai, vagy észak-tengeri zord téli körülmények közt biztonsággal üzemelő acélszerkezetek gyártására is.

Növelt folyáshatárú acélok

690 N/mm2-es folyáshatárig.

Ezen szerkezetekben vizsgált hideg üzemi körülményekre vonatkozó ütőmunka követelményeket – 40 °C-ig tudjuk garantálni. Ezen anyagok használatával olyan acélszerkezetek állíthatók elő, amelyek nagy teherbíróképességgel és alacsony önsúllyal rendelkeznek.

Saválló anyagok


Ezen anyagok egymáshoz, illetve ötvözetlen anyagokhoz való hegesztéséhez EN-szabványok és ASME-szabványok előírásai szerint is alkalmasak vagyunk.

A vizsgálati tanúsítványok alapján érvényes hegeszthető anyagvastagság-tartomány: 2,1 mm -től 120 mm-ig terjed.

A vizsgálati tanúsítványok alapján érvényes hegeszthető átmérőtartomány egyszerűen megfogalmazható: D = 10,7 mm-től felfelé tetszőleges méretig. Tehát a vízvezeték csőméretektől a több méteres átmérőig képesek vagyunk gyártani hengeres cső-elemeket, tartálypalástokat stb.

A vizsgálati tanúsítványaink alapján érvényes hegesztési pozíciók:

PA (Vízszintes vályú helyzetben történő hegesztés)
PB (Vízszintes haránt helyzetben történő hegesztés)
PC (Haránt hegesztés függőleges helyzetű falon)
PD (Fejfeletti haránt helyzetben történő hegesztés)
PE (Fejfeletti helyzetben történő hegesztés)
PF (Függőleges helyzet lentről felfelé történő hegesztés)
PG (Függőleges helyzet fentről lefelé történő hegesztés)
PH (Cső körvarratának meghegesztése, cső rögzítve, csőtengely vízszintes, hegesztés iránya lentről felfelé helyzet)

A vizsgálati tanúsítványaink lefedik a hőkezeléses és hőkezelés nélküli, illetve különböző előmelegítési hőmérsékleteken, illetve anélkül végzett hegesztéseket.

Előmelegítés a hegesztés közbeni alapanyag hőmérsékletének előírt szinten tartását jelenti, varratdeformálódás csökkentés, alapanyag felkeményedésének, illetve a hegesztés utáni repedésképződés veszélyének csökkentésére. Ennek jelenleg általunk használt és tanúsított tartománya: 70 ÷ 150 °C.

Hőkezelés alatt a hegesztést követő feszültségmentesítő hőkezelést értjük. Ennek általunk bevizsgált és tanúsíttatott hőmérséklet értéke: 580 °C.

A vizsgálati tanúsítványaink lefedik a teljesen áthegesztett tompavarratokat (V-, HV-, X-, és K-varratok), a részlegesen áthegesztett tompavarratokat (Y-, HY-, DY- és DHY-varratok) illetve az egy és többsoros hegesztett sarokvarratokat.

A vizsgálati tanúsítványaink nagyobb része nyomástartó edényekre vonatkozó előírásoknak is megfelel. (AD2000-Merkblatt HP0 illetve 9/2001 [IV.5.] GM-rendelet [PED])

Cégünk tanúsításai hegesztéstechnológiai szempontból:

EN 1090-1 Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD EN 1090-2 - EXC4 Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD MSZ EN ISO 3834-2 Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD AD2000-Merkblatt HP0 szerint és 9/2001 (IV.5.) GM-rendelet (PED) Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD ASME IX / PED 2014/68/EU Tanúsító: Hartford Steam Boiler.

A fentiekhez némi magyarázat hétköznapi nyelven:

3834

A 3834 egy szabvány, ami azt írja le, hogy milyen minőségügyi követelményeknek kell egy ömlesztőhegesztéssel foglalkozó szakcégnek megfelelni. A szabványszám után kötőjellel van egy szám, ami 2, 3, vagy 4 lehet. A -2 jelenti a teljeskörű azaz a legmagasabb szintű követelmény-rendszert. Ennek felelünk meg. A szabvány szám előtti betűk jelentései: ISO azt jelenti, hogy nemzetközi szabvány, a világon mindenhol érvényes. Az EN azt jelenti, Európai Uniós szabvány. A DIN azt jelenti, hogy német szabvány, az MSZ pedig azt, hogy magyar szabvány. Azért különböztetik meg még a nemzeti szintekre lebontva a szabványokat, mert a nemzeti szabványoknak „joguk van” plusz előírásokat belefogalmazni a nemzetközileg elfogadott szabványelőírásokba. Kivenni semmilyen előírást nem lehet a nemzetközi szabványból.

AD2000

AD2000 Nyomástartó edényekre (tartályokra) vonatkozó német nyelvű előírások. A HP jelölés vonatkozik a gyártásra és vizsgálatokra. A 0 jelölésű fejezet foglalkozik az üzemtanúsítási előírásokkal. (A „Merkblatt” egyszerűen „adatlap”-ot jelent.) Magyarországon a nyomástartó edényekre vonatkozó speciális előírások törvényerejű rendeletekkel van szabályozva. Ez a címe pontosan: 9/2001. (IV. 5.) GM rendelet a nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról. Tehát az AD2000-HP0, illetve a magyar rendelet előírásainak teljesítését jelenti ez a tanúsítvány. A PED szó Pressure Equipment D A PED a nyomástartó edényekre vonatkozó európai törvények együttesét jelenti.

EN 1090

EN 1090-1 szabvány Acélszerkezetek és alumínium szerkezetek kivitelezésével foglalkozik ezen belül: 1. rész: Szerkezeti elemek megfelelőség értékelési követelményeivel. Ez alapján adja ki a független szakértő tanúsító cég, hogy az adott cég működtet egy Üzemi Gyártás Ellenőrző rendszert. S erről kiállítanak egy tanúsítványt.

EN 1090-2

EN 1090-2 szabvány Acél- és alumíniumszerkezetek kivitelezésével foglalkozik ezen belül: 2. rész: Acélszerkezetek műszaki követelményeivel. Ez alapján adja ki a független szakértő tanúsító cég, hogy az adott cég megfelel az EN-1090 szerinti hegesztőüzemekre vonatkozó előírásoknak. S erről kiállítanak egy tanúsítványt.

EN 1090-1

Az EN 1090-es szabványsorozat megkülönböztet 4 követelményszintet, amiből a 4-es jelű a legszigorúbb. 2017.-től megszereztük az EXC4-es osztályt, ami szerint a legszigorúbb követelményrendszernek is megfelel a cégünk

ASME

ASME ~ Amerikai szabványrendszer. (Egészen pontosan: American Society of Mechanical Engineers = Amerikai Gépészmérnökök Társasága. Ennek a társaságnak a szabványszerű előírás-gyűjteményét jelenti.) IX. a 9. fejezetet jelenti ebben rendszerben, ez foglalkozik a nyomástartó edényekre vonatkozó előírásokkal.

Cégünk hegesztési képessége kapcsán hegesztő-gépeinkről néhány adat:

50 db. 500 Amperes vízhűtéses „CO”-hegesztőgép
20 db. 500 Amperes vízhűtéses inverteres „CO”-hegesztőgép
13 db. 500 Amperes vízhűtéses inverteres impulzusos digitálisan programozható speciális hegesztési programokkal ellátott „CO”-hegesztőgép
1 db. 1000 Amperes fedettívű hegesztő áramforrás és traktor
1 db. BMS-8N típusú csaphegesztő gép. Hegeszthető csapátmérő: D= 2 ÷ 8 mm, illetve M3 ÷ M10 csavarok.
1 db. BMK-16i típusú csaphegesztő gép. Hegeszthető csapátmérő: D= 2 ÷ 13 mm, illetve M3 ÷ M16 csavarok.

Hegesztési képességeinket folyamatosan fejlesztjük mind technikai oldalon, mind az emberi erőforrások szempontjából egyaránt. Ez utóbbi egy látható formája, hogy 2018. 09. 05.-től az ÉMI-TÜV SÜD tanúsításával hegesztő minősítő bázis tanúsítvánnyal is rendelkezünk. Ez alapján az elmúlt 1,5 év alatt több mint 30 főt képeztünk ki minősített hegesztőnek és vizsgáztattuk őket az ÉMI-TÜV SÜD szakembereivel.

Dolgozóink egészsége kiemelten fontos számunkra, ezért hegesztőink egészségét a legmagasabb szinten védjük, ennek egyik bizonyítéka, hogy hegesztőink jelentős részének a piacon kapható legmodernebb, legkényelmesebb frisslevegős automata fejpajzsokat biztosítunk.

Szerző: Varga Gábor- Hegesztés-felügyelet-vezető; EWE/IWE hegesztőmérnök

KAPCSOLAT

Az extrém nagy méretű és súlyú acélszerkezetek gyártásától a sajátmárkás termékek felé vezet az utunk, egykor Magyarország volt a világ vezető darugyártó országa, azon dolgozunk, hogy ez újra így legyen.

GEMTECH KFT © Minden jog fenntartva