Hegesztési vizsgálatok

Az alábbi NDT (Non Destructive Testing) azaz roncsolásmentes anyagvizsgálati eljárásokat használjuk cégünknél:

Mágnesezhető poros vizsgálat

MT Level 3

A felületen, ill. a felület közelében (3-4 mm) lévő hibák kimutatására alkalmas, de kizárólag mágnesezhető anyagokon. Kézi járommágneseket használunk, Magnaflux gyártmányú. Az ún. fekete-fehér módszert alkalmazzuk, amely során a fehér alapozófestéken rajzolódik ki a folytonossági hiány a mágneses tér létrehozásával. A hiányok kirajzolódása fekete színnel jelenik meg, amelyet olaj hordozófolyadékban szuszpendált ferromágneses szemcsék adnak. A vizsgálatot többnyire hegesztett varratokon végezzük, de szükség esetén problémamentesen alkalmazható megmunkált vagy nyers lemez ill. profil felületén is.

Ultrahangos vizsgálat

UT Level 3

Teljes térfogatos vizsgálat, magasfrekvenciás hangterjedés elvén működik. Az ún. impulzus-visszhang-eljárást alaklamazzuk, A-scan megjelnítéssel. Az Olympus Epoch 600 típusú gépünk az összes használatos vizsgálati módszert (DGS; DAC) ismeri, de ezeken kívül képes az amerikai módszerek közül az ASME és az AWS előírásokat is kivitelezni. A vizsgálat képes lemezek, hegesztett varratok, öntvények, profilok, stb. anyagfolytonossági hiányainak kimutatására.

Folyadékbehatolásos vizsgálat

PT Level 3

Az MT-vizsgálathoz hasonlóan itt is a felületi hiányok kimutatása a cél, de ez az eljárás minden anyagtípusnál alkalmazható. Hátránya, hogy csak a felületre nyitott hiányokat képes kimutatni. Mi a színkontraszt-eljárást használjuk, ami azt jelenti, hogy piros színű behatolófolyadék adja a hiányok jelölőszínét a később felhordott fehér előhívón.

Teherpróba

emelőeszközök jellemző vizsgálati módja. Lényegében egyszerre igazolja a tervezett termék megfelelő teherbírását, ill. az általunk felhasznált anyagok, eljárások megfelelőségét. Lényege, hogy a terméket szabvány szerinti tömeggel (mely nagyobb, mint a névleges teherbírása), vagy próbapadon hidraulikus pumpák segítségével túlfeszített állapotot hozunk létre, melyet meghatározott időtartamig fenntartunk. Ezen állapot megszüntetése után méretellenőrzés, és varratok roncsolásmentes vizsgálata következik. Ha eltérést nem tapasztalunk, a darab megfelelőnek tekinthető.

Nyomáspróba vizsgálat

általában konkrét megrendelői előírás alapján alkalmazzuk a tömörségvizsgálatot. Többnyire levegő a töltőközeg. Az előírt túlnyomást minden esetben kalibrált mérőórával ellenőrizzük. Lényege, hogy a megrendelői előírásoktól függő légnyomást állítunk elő a szerkezet belsejében, és ezt a nyomást 30 perctől akár 24 órás időtartamig tartania kell a szerkezetnek. A maximális megengedhető nyomásveszteség ált. 5-10%.

Szemrevételezéses vizsgálat

VT Level 3

a vizuális vizsgálatok 100%-ban történnek, minden hegesztett varratra. A varratok ellenőrzéséhez zseblámpákat, reflektorokat is tudunk használni. A varratok méréséhez többféle varratmérőt használunk.

Mind az MT, mind a PT vizsgálatokhoz a Pfinder gyártó vizsgálószereit alkalmazzuk, mert ezek ASME-minősítéssel, és környezetvédelmi besorolásokkal is rendelkeznek.

A varratvizsgálatokról minden esetben vizsgálati jegyzőkönyvet állítunk ki, mely a megfelelőséget igazolja. Ez érvényes a nyomáspróba-vizsgálatokra is.

A teherpróba esetén a megfelelőség-igazolási vizsgálatok után 3.1-es megfelelőségi nyilatkozatot (EN 10204) adunk ki. Amennyiben a megrendelő úgy kéri, harmadik, független fél általi teherpróba is kivitelezhető.

Összesen 5 anyagvizsgálónk van, mindegyikőjük 2-es fokozatú. A termékterületek közül öntvény, alakított, hengerelt, kovácsolt és hegesztett termékek vizsgálata kivitelezhető. A szakértői hátteret pedig a minden eljárásból 3-as fokozattal rendelkező harmadik fél biztosítja.

Laser Tracker-es mérések

Leica AT-960 típusú géppel rendelkezünk. Ez egy lézeres koordináta mérőgép, mely 3D-s, azaz három irányú koordináta rendszerben képes nagy pontosságú mérésekre. A gömbreflektor segítségével erre akár 40 méteres távolságból is képes. Amennyiben a konkrét mérendő felületre nem „lát rá” a Tracker, arra az estre az ún. T-Probe a megoldás. A T-Probe hatótávolsága 20 méter.

A Laser Tracker a hozzá kapcsolt laptopon keresztül a PolyWorks szoftver segítségével jeleníti meg kapott adatokat, 3D-s képen, a 3 koordináta tengely megjelenítésével. A méréseket elemezni ezen a programon keresztül lehet, azaz a különböző helyzet- és alaktűréseknek való megfelelőséget. Amennyiben 3D-s modell is rendelkezésre áll, úgy a valós idejű mérés is kivitelezhető. Azaz a mérés során a szoftver illeszti a mért pontokat a modellre, és a megadott tűrések alapján azonnal jelzi, hogy a mérési pont tűrésen belül vagy kívül van.


Szerző: SIMON Tamás - Minőségirányítási vezető

KAPCSOLAT

Az extrém nagy méretű és súlyú acélszerkezetek gyártásától a sajátmárkás termékek felé vezet az utunk, egykor Magyarország volt a világ vezető darugyártó országa, azon dolgozunk, hogy ez újra így legyen.

GEMTECH KFT © Minden jog fenntartva