SZÉCHENYI2020 PÁLYÁZAT

hegesztes

Szeretünk hegeszteni!

Cégünk egyik fő profilja a hegesztett és megmunkált acélszerkezetek gyártása.

Hegesztés kivitelezést illetően az alábbi hegesztési eljárásokra rendelkezünk vizsgálati tanúsítványokkal (WPQR):

121    Fedett ívű hegesztés (1000 Amperes áramerősségig. Hétköznapi nyelven UP vagy „fedőporos”-hegesztés.)

135    Fogyóelektródás aktív védőgázos tömör huzalos ívhegesztés (hétköznapi nyelven MIG/MAG vagy „CO”-hegesztés)

136    fogyóelektródás aktív védőgázos ívhegesztés porbeles huzallal

138    fogyóelektródás aktív védőgázos ívhegesztés fémportöltetű huzallal

141    volfrámelektródos semleges védőgázos ívhegesztés (hétköznapi nyelven TIG vagy „AWI”-hegesztés)

A fentieken túlmenően képesek vagyunk csaphegesztésre 2 mm-es átmérőtől a 25 mm-es átmérőig, illetve speciális anyagok keményforrasztására.

Vizsgálati tanúsítványokra azért van szükség, hogy az ipar szereplői megrendelői oldalról megbizonyosodjanak arról egy külső független szakértő által, hogy cégünk a hegesztési folyamatok minden fázisában szabványos és törvényi előírásoknak megfelelően képes elkészíteni a hegesztett kötéseket, ugyanis egy hegesztett szerkezet hosszútávú megbízható működése - a tervezés szakszerű, átgondolt és jól méretezett elkészítése után - elsősorban a hegesztések precíz, hibamentes kivitelezésétől függ.

Felhasznált alapanyagaink a szerkezetgyártásban használt anyagok széles spektrumát fedik le. Mivel jellemzően egyedi acélszerkezeteket gyártunk világszerte,  piaci megrendelőink magas követelményrendszerű igényeik kielégítésére, így ezen anyagminőségek felhasználását a vizsgált hegesztési technológiákkal tanúsítani kell független szakértők előtt.

A vizsgálati tanúsítványok alapján használt anyagminőségek:

- Ötvözetlen acélok 360 N/mm2-es folyáshatárig és – 50 °C-os ütőmunka követelmény-határig. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk szibériai, vagy észak-tengeri zord téli körülmények közt biztonsággal üzemelő acélszerkezetek gyártására is.

- Növelt folyáshatárú acélok 690 N/mm2-es folyáshatárig. Ezen szerkezetekben vizsgált hideg üzemi körülményekre vonatkozó ütőmunka követelményeket – 40 °C-ig tudjuk garantálni. Ezen anyagok használatával olyan acélszerkezetek állíthatók elő, amelyek nagy teherbíróképességgel és alacsony önsúllyal rendelkeznek.

- Saválló anyagok. Ezen anyagok egymáshoz, illetve ötvözetlen anyagokhoz való hegesztéséhez EN-szabványok és ASME-szabványok előírásai szerint is alkalmasak vagyunk.

A vizsgálati tanúsítványok alapján érvényes hegeszthető anyagvastagság-tartomány: 2,1 mm -től 120 mm-ig terjed.

A vizsgálati tanúsítványok alapján érvényes hegeszthető átmérőtartomány egyszerűen megfogalmazható: D = 10,7 mm-től felfelé tetszőleges méretig. Tehát a vízvezeték csőméretektől a több méteres átmérőig képesek vagyunk gyártani hengeres cső-elemeket, tartálypalástokat stb.

A vizsgálati tanúsítványaink alapján érvényes hegesztési pozíciók:

 • PA (Vízszintes vályú helyzetben történő hegesztés)
 • PB (Vízszintes haránt helyzetben történő hegesztés)
 • PC (Haránt hegesztés függőleges helyzetű falon)
 • PD (Fejfeletti haránt helyzetben történő hegesztés)
 • PE (Fejfeletti helyzetben történő hegesztés)
 • PF (Függőleges helyzet lentről felfelé történő hegesztés)
 • PG (Függőleges helyzet fentről lefelé történő hegesztés)
 • PH (Cső körvarratának meghegesztése, cső rögzítve, csőtengely vízszintes, hegesztés iránya lentről felfelé helyzet)

A vizsgálati tanúsítványaink lefedik a hőkezeléses és hőkezelés nélküli, illetve különböző előmelegítési hőmérsékleteken, illetve anélkül végzett hegesztéseket.

Előmelegítés a hegesztés közbeni alapanyag hőmérsékletének előírt szinten tartását jelenti, varratdeformálódás csökkentés, alapanyag felkeményedésének, illetve a hegesztés utáni repedésképződés veszélyének csökkentésére. Ennek jelenleg általunk használt és tanúsított tartománya: 70 ÷ 150 °C.

Hőkezelés alatt a hegesztést követő feszültségmentesítő hőkezelést értjük. Ennek általunk bevizsgált és tanúsíttatott hőmérséklet értéke: 580 °C.

A vizsgálati tanúsítványaink lefedik a teljesen áthegesztett tompavarratokat (V-, HV-, X-, és K-varratok), a részlegesen áthegesztett tompavarratokat (Y-, HY-, DY- és DHY-varratok) illetve az egy és többsoros hegesztett sarokvarratokat.

A vizsgálati tanúsítványaink nagyobb része nyomástartó edényekre vonatkozó előírásoknak is megfelel. (AD2000-Merkblatt HP0 illetve 9/2001 [IV.5.] GM-rendelet [PED])

Cégünk tanúsításai hegesztéstechnológiai szempontból:

 • EN 1090-1 Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD
 • EN 1090-2 - EXC4 Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD
 • MSZ EN ISO 3834-2 Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD
 • AD2000-Merkblatt HP0 szerint és 9/2001 (IV.5.) GM-rendelet (PED) Tanúsító: ÉMI-TÜV SÜD
 • ASME IX / PED 2014/68/EU Tanúsító: Hartford Steam Boiler.

A fentiekhez némi magyarázat hétköznapi nyelven:

 • A 3834 egy szabvány, ami azt írja le, hogy milyen minőségügyi követelményeknek kell egy ömlesztőhegesztéssel foglalkozó szakcégnek megfelelni. A szabványszám után kötőjellel van egy szám, ami 2, 3, vagy 4 lehet. A -2 jelenti a teljeskörű azaz a legmagasabb szintű követelmény-rendszert. Ennek felelünk meg. A szabvány szám előtti betűk jelentései: ISO azt jelenti, hogy nemzetközi szabvány, a világon mindenhol érvényes. Az EN azt jelenti, Európai Uniós szabvány. A DIN azt jelenti, hogy német szabvány, az MSZ pedig azt, hogy magyar szabvány. Azért különböztetik meg még a nemzeti szintekre lebontva a szabványokat, mert a nemzeti szabványoknak „joguk van” plusz előírásokat belefogalmazni a nemzetközileg elfogadott szabványelőírásokba. Kivenni semmilyen előírást nem lehet a nemzetközi szabványból.
 • AD2000 Nyomástartó edényekre (tartályokra) vonatkozó német nyelvű előírások. A HP jelölés vonatkozik a gyártásra és vizsgálatokra. A 0 jelölésű fejezet foglalkozik az üzemtanúsítási előírásokkal. (A „Merkblatt” egyszerűen „adatlap”-ot jelent.) Magyarországon a nyomástartó edényekre vonatkozó speciális előírások törvényerejű rendeletekkel van szabályozva. Ez a címe pontosan: 9/2001. (IV. 5.) GM rendelet a nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról. Tehát az AD2000-HP0, illetve a magyar rendelet előírásainak teljesítését jelenti ez a tanúsítvány. A PED szó Pressure Equipment D A PED a nyomástartó edényekre vonatkozó európai törvények együttesét jelenti.
 • EN 1090-1 szabvány Acélszerkezetek és alumínium szerkezetek kivitelezésével foglalkozik ezen belül: 1. rész: Szerkezeti elemek megfelelőség értékelési követelményeivel. Ez alapján adja ki a független szakértő tanúsító cég, hogy az adott cég működtet egy Üzemi Gyártás Ellenőrző rendszert. S erről kiállítanak egy tanúsítványt.
 • EN 1090-2 szabvány Acél- és alumíniumszerkezetek kivitelezésével foglalkozik ezen belül: 2. rész: Acélszerkezetek műszaki követelményeivel. Ez alapján adja ki a független szakértő tanúsító cég, hogy az adott cég megfelel az EN-1090 szerinti hegesztőüzemekre vonatkozó előírásoknak. S erről kiállítanak egy tanúsítványt.
 • Az EN 1090-es szabványsorozat megkülönböztet 4 követelményszintet, amiből a 4-es jelű a legszigorúbb. 2017.-től megszereztük az EXC4-es osztályt, ami szerint a legszigorúbb követelményrendszernek is megfelel a cégünk
 • ASME ~ Amerikai szabványrendszer. (Egészen pontosan: American Society of Mechanical Engineers = Amerikai Gépészmérnökök Társasága. Ennek a társaságnak a szabványszerű előírás-gyűjteményét jelenti.) IX. a 9. fejezetet jelenti ebben rendszerben, ez foglalkozik a nyomástartó edényekre vonatkozó előírásokkal.

Cégünk hegesztési képessége kapcsán hegesztő-gépeinkről néhány adat:

 • 50 db. 500 Amperes vízhűtéses „CO”-hegesztőgép
 • 20 db. 500 Amperes vízhűtéses inverteres „CO”-hegesztőgép
 • 13 db. 500 Amperes vízhűtéses inverteres impulzusos digitálisan programozható speciális hegesztési programokkal ellátott „CO”-hegesztőgép
 • 1 db. 1000 Amperes fedettívű hegesztő áramforrás és traktor
 • 1 db. BMS-8N típusú csaphegesztő gép. Hegeszthető csapátmérő: D= 2 ÷ 8 mm, illetve M3 ÷ M10 csavarok.
 • 1 db. BMK-16i típusú csaphegesztő gép. Hegeszthető csapátmérő: D= 2 ÷ 13 mm, illetve M3 ÷ M16 csavarok.

Hegesztési képességeinket folyamatosan fejlesztjük mind technikai oldalon, mind az emberi erőforrások szempontjából egyaránt. Ez utóbbi egy látható formája, hogy 2018. 09. 05.-től az ÉMI-TÜV SÜD tanúsításával hegesztő minősítő bázis tanúsítvánnyal is rendelkezünk. Ez alapján az elmúlt 1,5 év alatt több mint 30 főt képeztünk ki minősített hegesztőnek és vizsgáztattuk őket az ÉMI-TÜV SÜD szakembereivel.

Dolgozóink egészsége kiemelten fontos számunkra, ezért hegesztőink egészségét a legmagasabb szinten védjük, ennek egyik bizonyítéka, hogy hegesztőink jelentős részének a piacon kapható legmodernebb, legkényelmesebb frisslevegős automata fejpajzsokat biztosítunk.

Szerző: Varga Gábor- Hegesztés-felügyelet-vezető; EWE/IWE hegesztőmérnök

           

HEPA banner